free bootstrap themes
Mobirise


Gudmar Olovson

Utställning Nordiska museet, Grand Antiques.

Mobirise


Gudmar Olovson

Två träd, Mjellby Konstmuseum.

Mobirise


Gudmar Olovson

Mobirise

Gudmar Olovson

(1936-2017)
Gudmar Olovson föddes i Boden 1936. Han studerade vid Konst Akademien mellan åren 1955-59, där var han elev till bland andra Bror Hjort och Stig Blomberg. Gudmar tillhör den svensk-franska kretsen konstnärer.
Efter Akademien blev han tilldelad ett stipendium av den franska staten för att spendera ett år i Paris och Academy of Fine Arts. Gudmar blev förälskad i Paris och förblev bosatt där hela sitt liv. Här studerade han för Paul Cornet och Jean Carton.
I Paris blev han vän med skulptören Gunnar Nilsson och Gunnar W. Lundberg. Dessa introducerade honom till den parisiska konstvärlden samt uppmuntrade Gudmar under åren, vilket ledde honom fram till sin första separatutställning. Gudmars stora genombrott i Paris var på Grand Palais i början av 60-talet, där han sålde bra och blev tilldelad en medalj.
I sin ungdom studerade han de grekiska och romerska mästerverken, men hans senare skulpturer tillhör en fransk klassisk tradition. Under årens lopp har han avbildat en mängd välkända människor och profiler. Bland andra Ingrid Bergman, kung Carl den sextonde Gustav, Charles de Gaulle och Georges Pompidou.
Den klassiska porträttkonsten är hans ideal. De har alltid spelat en stor roll i hans skapande. Framförallt bevarandet av den. Att det blev Paris var i själv verket lite av en slump, då Gudmar var på väg till Rom. Men efter ett besök på Rodinmuseet hade den då unga konststudenten bestämt sig. Bevarandet av porträttkonsten och avbildandet av människokroppen utan några sidoblickar på ismer och modenycker var det viktiga för Gudmar.
På Falsterbonäset vid Höllviken i södra Skåne finns ett utomhus museum med 5 stora skulpturer placerade utmed strandpromenaden. Kanske en av de vackraste placeringar av skulpturer som någonsin skapats i Sverige. I Frankrike åtnjuter Gudmars offentliga skulpturer också en annan mycket vacker plats på ett av landets största privatägda slott Cheverny där man skapat en park på temat kärlek där Gudmars skulpturer utgör en betydande attraktion för de mångtaliga turister som besöker slottet och dess park varje år. https://www.gudmar.net/sv/project/chateau-de-cheverny/
Sedan en lång tid tillbaka har vi arbetat med att presentera Gudmars verk för en svensk publik och representerat honom på mässor runt om landet, Framför allt på Älvsjömässan, Stockholm och Grand Antiques tidigare Nordiska Museet och numera på Liljevalchs under Grand Antiques Art & Design mässan.
Vi har alltid ett antal verk som vi visar upp på vårt galleri och diskuterar gärna också beställningar av skulpturer för både den privata och offentliga sektorn. 

Mobirise

      FALNAES KONSTHANDEL
 Arkivgatan 1   411 34 Göteborg 
Tel: 031 - 711 20 28
   E-post: fahlnaesfineart@gmail.com