karstrombild

Mauritz Karström

 VERNISSAGE

Lördagen den 17 Mars 12-16

Mauritz Karström föddes 1962 i Linköping. Han utbildade sig inom måleri på konstskolor i Stockholm, Finland och slutligen på Valand i Göteborg. Hans första separatutställning var på ICL 1992. Sedan dess har utställningar producerats runt om i Europa, USA, Tokyo och även på Louvren i Paris. Han finns representerad på ett flertal museer, offentliga institutioner och i privata samlingar. Bland annat Göteborgs konstmuseum, Akvarell museet, Statens konstråd m.fl.

Mauritz Karström är en av vår tids främsta expressiva färglyriker. Han var en av Västsveriges mest intressanta och begåvade konstnärer. Med ett brett bildspråk och ett uttryck som sällan bryr sig om realismen utgår Karström i sitt skapande från sin egen inre och undermedvetna verklighet. Hans målningar uttrycker ofta den fria och omedelbara känslan, där penseln agerar som ett medium för det undermedvetna.

Personporträtt, bilar, Rock and Roll, stilleben och landskap utgör återkommande motiv i Karströms produktion. Expression och explosion av färg är hans signum.

I slutet 1990-talet fick Mauritz genom Fahlnaes försorg en ateljé på Fiskehamnsgatan 8 i Göteborg. Den var precis så som Mauritz hade önskat sig; en stor öppen ateljé med sovplats. Här målade han frenetiskt och ofta dygnet runt. Han trivdes som bäst i sällskap av en cigarett, en kopp kaffe och musik av David Bowie, Lou Reed eller Iggy Pop. Då fann han harmoni.

Mauritz var god vän med många musiker. De träffades och umgicks på den kända konstnärsretaurangen Kometen i Göteborg. Ibland gjordes samarbeten i form av att Mauritz målade samtidigt som musikerna uppträde.

2002 sände SVT2 ett program om Karström. Då hans måleri är brett tilltalande blev han snabbt folkkär. Alla ville ha en Karström på väggen. Detta ledde till att Mauritz telefon gick varm, och det blev ibland för mycket för honom. Han orkade inte alltid få fram alla beställningar. Då livet blev lite för mycket tog han sig ut till familjens ö Långskär ute i Ålands skärgård och kom enligt hans bror Christer alltid tillbaka som en ny människa.

Från konstnärens bortgång 2005 har Fahlnaes hand om sterbhuset och arrangerar regelbundet utställningar.

Vi säljer boken om Mauritz Karströms liv och konstnärskap med inledning av Folke Edwards.

Aktuellt

NetObjects Fusion Essentials

Fahlnaes Konsthandel

Arkivgatan 1

411 34 Göteborg

stolgra5

(Vid utställning)